Özgü Bulut ile Etkileşimli Beden Müziği Konseri (Concert interactiu de ‘Body music’ amb Özgü Bulut) - 26.09.2023

Konservatuvarımız Müzikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Özgü Bulut, Barselona'da Escola Superior de Música de Catalunya'nın orkestra salonunda etkileşimli beden müziği resitali gerçekleştirdi. Konser CanalESMUC'ta yayınlandı.

Konser Programından:

Sanatçı Özgü Bulut 15 yıldır beden müziğiyle ilgili çalışmalar yapıyor ve araştırmalar yapıyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından verilen bursla Ekim 2022'den bu yana Barselona'da yaşıyor ve burada Dr. Melissa Mercadal'ın gözetiminde katılımcı bir araştırma/eylem geliştirdi. Sanatçı, beden müziği uygulamalarının müdahalelerine ve kariyerine katkılarını öğrenmek amacıyla Katalan Müzik Terapi Derneği üyeleriyle çalışmış ve aynı zamanda müzik terapistler için eğitim programlarına entegre edilecek beden müziği kursunu müzik terapistlerle birlikte geliştirmiştir.

Beden Müziği İcracısı ve Bestecisi

Bulut, Barselona'da kaldığı süre boyunca, Beden Müziği Müzesi adında, halkın ritmik kalıpları ve müzik tarzlarını çoksesliliğin ortasında deneyimleyebileceği, iki veya üç sanatçıdan birinin taklitiyle yenilikçi bir müze modeli yarattı. "Hareket eden ve ses çıkaran taklit heykeller" gibi hareket ediyorlar. Bu şekilde halkın her üyesi performansın katılımcısı haline gelir. Katılımcılar, deneyimlerinin içeriğine ilişkin ilgili bilgilere ve eğitici videolara erişmek için QR kodunu taramalıdır.

Özgü Bulut'un rastgele etkileşimli bu bestesi, yakın zamanda Madrid, Barselona, ​​​​Zaragoza ve Palma de Mallorca'daki Caixaforum Yaz Geceleri'nde KeKeÇa Body Music Ensemble grubuyla birlikte seslendirildi.

Müzikal İlham

Besteci ve icracı olarak Bulut, sözlü cümlelerin çok ritmik dokularının yanı sıra Osmanlı saray müziğinin kültürel ritmik kalıplarını ve Balkan veya Anadolu folklorunun diğer ritimlerini kullanmayı seviyor. Melodileri senfonik repertuardan, Türk Makam müziğinden, blues ve rock'tan etkiler taşıyor. Konser programında Bulut'un solo ve interaktif eserlerinin yanı sıra Tugay Başar ve Sandy Silva'nın birer bestesinin yorumu yer alıyor. Keith Terry, Fernando Barba ve Leela Petronio gibi ustalardan ilham alındığı gözlenebilir.

Bulut, Codarts Rotterdam'dan klasik perküsyon diplomasına, müzikoloji alanında yüksek lisans derecesine ve perküsyon performansı alanında DMA derecesine sahiptir. Halen OMÜ Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölümü'nde profesör olarak görev yapmaktadır. Bu konser aslında Barselona deneyimine bir veda partisi.

Beden Müziği Eserlerinin Listesi

  • Sandy Silva'nın Tourlette adlı eseri.
  • Görünen, Tugay Başar.
  • Tuhaf, Özgü Bulut. Bulut'un perküsyon dörtlüsü için bestesinin solo icrası.
  • Evsat, Özgü Bulut. Evsat adı verilen 26 vuruşluk usul kalıbına dayanmaktadır.
  • Bahaneler – Çareler, Özgü Bulut. Dört bölümlük dairesel şarkı, sözleri Mevlana Celaleddin Rumi'ye ait.
  • Bulut Gelir Seher ile düzenlemeleri Özgü Bulut'a ait. Üsküp'ten Türkçe bir türkü.
  • Barbapapa's Groove Üzerine Bir Çeşitleme: Aklımda Barba, Özgü Bulut. Barbatuques Beden Perküsyon Grubu'nun kurucusu ve bestecisi Fernando Barba'ya ithaf edilmiş müzik.